Baru cu text

Baru Mare, Biserica Pârveștilor

12

 

PREZENTARE GENERALĂ
Biserica Pârveștilor constituie un martor deosebit de valoros al istoriei confesionale și culturale din jurul anului 1700 până astăzi. După ce a fost un timp loc de închinare pentru o familie, apoi pentru obștea locală (unită și neunită), lăcașul a trecut în folosința ortodocșilor (1948). De câțiva ani buni, monumentul lăsat în părăsire de comunitate, este expus vandalizării și intemperiilor naturii.

SITUAŢIA ANTERIOARĂ INTERVENŢIEI
La evaluarea prealabilă a lucrărilor s-a constatat că învelitoarea s-a degradat într-un mod accelerat în ultima perioadă datorităinfiltrațiilor de apă care puneau în pericol structura acoperișului și pictura murală.

PROPUNERE DE PUNERE ÎN SIGURANȚĂ
S-a propus punerea în siguranță a bisericii prin refacerea învelitorii (înlocuirea lețurilor subdimensionate și afectate de putregai cu unele noi si inlocuirea dranitei). De asemenea s-au propus și operațiuni provizorii și preventive de conservare a picturilor murale.

LUCRĂRI EFECTUATE
Obiectul intervenției a constat în demontarea treptată a învelitorii din șindrilă și montarea unei învelitori noi din același material respectându-se dispunerea, dimensiunea și tehnica de confecționare a celei anterioare cu ajutorul voluntarilor si a mesterilor. In prealabil s-a pregatit pentru injectare si s-a fixat prin tivire suportul pictural si s-a consolidat cu foita japoneza pictura exterioara pentru a evita eventuale distrugeri din timpul lucrarilor efectuate la acoperiș. Paratrăznetul vechi și nefuncțional s-a înlocuit cu unul nou.