Baru Mare, Biserica Pârveștilor

12

 

PREZENTARE GENERALĂ
Biserica Pârveștilor constituie un martor deosebit de valoros al istoriei confesionale și culturale din jurul anului 1700 până astăzi. După ce a fost un timp loc de închinare pentru o familie, apoi pentru obștea locală (unită și neunită), lăcașul a trecut în folosința ortodocșilor (1948). De câțiva ani buni, monumentul lăsat în părăsire de comunitate, este expus vandalizării și intemperiilor naturii.

SITUAŢIA ANTERIOARĂ INTERVENŢIEI
La evaluarea prealabilă a lucrărilor s-a constatat că învelitoarea s-a degradat într-un mod accelerat în ultima perioadă datorităinfiltrațiilor de apă care puneau în pericol structura acoperișului și pictura murală.

PROPUNERE DE PUNERE ÎN SIGURANȚĂ
S-a propus punerea în siguranță a bisericii prin refacerea învelitorii (înlocuirea lețurilor subdimensionate și afectate de putregai cu unele noi si inlocuirea dranitei). De asemenea s-au propus și operațiuni provizorii și preventive de conservare a picturilor murale.

LUCRĂRI EFECTUATE
Obiectul intervenției a constat în demontarea treptată a învelitorii din șindrilă și montarea unei învelitori noi din același material respectându-se dispunerea, dimensiunea și tehnica de confecționare a celei anterioare cu ajutorul voluntarilor si a mesterilor. In prealabil s-a pregatit pentru injectare si s-a fixat prin tivire suportul pictural si s-a consolidat cu foita japoneza pictura exterioara pentru a evita eventuale distrugeri din timpul lucrarilor efectuate la acoperiș. Paratrăznetul vechi și nefuncțional s-a înlocuit cu unul nou.