PREZENTARE GENERALĂ
Castelul de la Banloc este unul dintre cele mai reprezentative din Banatul de câmpie. Ceea ce este mai puţin cunoscut este că alături de castel şi parc, pe întinsul proprietăţii ce-i aparţinea acestuia, se află numeroase alte edificii, de dimensiuni mai modeste, abandonate, năpădite de vegetaţie şi vandalizate de nenumărate ori de-alungul istoriei lor.
Turnul de pază sau Cula de la Banloc, cum o numesc localnicii, aflat în imediata vecinătate a drumului DN 59B, între Deta şi Banloc, mărginea cândva extinsa proprietate a familiei Karacsonyi, cea care deţinea şi palatul până la începutul sec. XX. Este o construcţie eclectic-romantică de sfârşit de secol 19, abandonată de mai bine de 70 de ani şi avariată de cutremurul din 1991.
PROPUNERE DE PUNERE ÎN SIGURANȚĂ
Cula prezintă fisuri pe toată secţiunea datorate cutremurului din 1991; planşeul de lemn şi scările de acces au dispărut. Acoperişul de tip terasă, este puternic degradat, permiţând infiltraţiile apei pluviale. În fisura provocată de cutremur au crescut doi arbuşti, care prin rădăcinile lor, au accentuat-o semnificativ. Porţiuni întregi din zona de crenel şi merlon sunt căzute.
LUCRĂRI EFECTUATE
S-a construit o structură de lemn, care să sprijine pe zona de crenel şi merlon şi care să protejeze cula de intemperii. Pentru împiedicarea accentuării fisurilor verticale vor fi adăugaţi 5 tiranţi metalici care le vor stabiliza pe acestea. Această învelitoare de urgenţă are rolul de a prelungi viaţa turnului, până când autorităţile vor găsi resursele financiare pentru a o restaura şi refuncţionaliza.