Copșa Mare, Turnul Incintei Bisericii Evanghelice

Panou 1_Page_6

PREZENTARE GENERALĂ
Ansamblul bisericii evanghelice cuprinde o bazilică gotică întemeiată în sec. al XIV-lea, cu mai multe etape de intervenții de-a lungul secolelor,
înconjurată de o incintă poligonală neregulată, pe care se păstrează în colțul nord-estic un turn de plan dreptunghiular. Turnul, cu două niveluri de construcție, are un acoperiș în pupitru, cu panta spre interiorul incintei.

SITUAȚIA ANTERIOARĂ INTERVENȚIEI
Structura laților şi învelitoarea turnului se aflau în stare avansată de degradare, aproape de colaps, necesitând de urgenţă o intervenţie pentru a se evita prăbușirea întregii structuri a acoperișului și punerea în pericol a vizitatorilor și a chiriașilor care locuiesc în incinta bisericii fortificate.

PROPUNERE DE PUNERE ÎN SIGURANȚĂ
Față de situația evaluată s-a propus completarea leţurilor degradate şi a ţiglelor de tip solzi de factură industrială cu unele istorice.

LUCRĂRI EFECTUATE
După documentarea pieselor existente, s-a trecut la completarea leţurilor degradate, la montarea unei învelitori integrale de ţigle istorice adecvate. Intervenția a pornit la inițiativa Asociaţiei Kulturerbe Kirchenburgen, a HOG Grosskopisch și a Consistorului Districtual Evanghelic Mediaș. Materialele au fost puse la dispoziție de către Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture și de donatori privați, iar uneltele de către S.C. TEMAD CO SRL din Braşov.

VOLUNTARI
Razvan Stanciu, Tudor Tescoveanu, Cipi Munteanu, Ane Ristea, Ștefana Paul, Vlad Paul, Veronica Vaida, Eugen Vaida, William Blacker.