Dragomirești, Biserica de Lemn

Dragomiresti-1Dragomiresti-2Dragomiresti-3

PREZENTARE GENERALĂ
Biserica de lemn de la Dragomireşti este una dintre cele mai vechi şi valoroase din Banat, deşi atât anul construcţiei sale cât şi cel al aducerii sale în sat este încă învăluit în mister. Biserica datează din secolul XVII-XVIII. Pictura, una dintre cele mai valoroase din Banat, este realizată de zugravii Savu Zăbran și Groza Bârzav care aveau să picteze și să semneze ușile împărătești ale acestei biserici în 1774. Dacă este să acceptăm tradiția locală potrivit căreia biserica a fost construită inițial în satul Zorlențul Mare și apoi, cândva, aceasta a fost mutată în Dragomirești, în lipsa unor semne de mutare a bisericii/a unor urme care să indice faptul că biserica a fost mutată după realizarea decorului pictat, aceasta trebuie să se fi mutat anterior realizării pisaniei bisericii care deja menționează actuala sa locație (Dragomireștiul). Având în vedere că o conscripție de la 1755 înregistrează în Zorlențul Mare o biserică de lemn relativ nouă, din anul 1737, se poate presupune că de fapt, la Dragomirești a fost vândută o mai veche biserică de lemn a comunității din Zorlențul Mare.

SITUAŢIA ANTERIOARĂ INTERVENŢIEI
Învelitoarea de şindrilă a bisericii, cât şi a micului turn de deasupra pronaosului, se găseau într-un avansat stadiu de degradare, periclitând starea de conservare a monumentului și a decorului său pictat. Apa pluvială s-a infiltrat de-a lungul timpului în interiorul bisericii și a afectat tavanul pronaosului, bolta naosului și cea a absidei altarului.

LUCRĂRI EFECTUATE
A fost înlocuită învelitoarea foarte degradată cu o înveliatoare nouă, de şindrilă de aceeiaşi esenţă şi dimensiune. Aceasta a fost bătută în 3 straturi, cu cuiul aparent. Învelitoarea veche era în două straturi, dar s-a decis adăugarea unui strat în plus pentru a-i spori rezistenţa în timp. Şindrila a fost tratată în prealabil cu o substanţă cu proprietăţi de fungicid şi insecticid.