Multe din învelitorile bisericilor evanghelice și a fortificațiilor lor erau inițial realizate din șindrilă. Martore sunt elementele structurale care mai păstrează urmele cuielor din lemn. În timp însă, odată cu creșterea puterii economice a comunităților de sași, aceste învelitori au început să fie schimbate cu unele din materiale mai durabile. Așa se face că astăzi majoritatea covârșitoare a acestor monumente este acoperită cu țiglă.
La Homorod solicitarea pentru intervenție a venit din partea lui Horst Bretz, reprezentantul asociației sașilor din Homorod (HOG Hamruden). El ne-a povestit despre starea proastă în care se găsea învelitoarea turnului: aceasta se deteriorase și începuseră să apară găuri care permiteau infiltrațiile de apă și expuneau structura. Am vizitat, am aprobat și anul trecut în luna mai ne-am apucat de treabă. I-am avut alături pe meșterii din Maramureș cu care colaborăm de obicei: Maria Bălin, Mihai Bălin și colegii lor, Ioan Toporan, Florin Moldovan și Dumitru Bud.
Prima zi a început cu protecția muncii, făcută direct în acoperișul unde aveam să lucrăm în următoarele săptămâni.
Ce am făcut?
Lucrările au constat în înlocuirea învelitorii existente cu una de draniță din lemn de brad bătută în 2 straturi, realizată după aceeași formă și dispunere precum cea veche, deteriorată. Lații vechi deteriorați au fost de asemenea înlocuiți. Studiul istoric a fost cel ce a stat la baza identificării tipologiei și dispunerii istorice a șindrilei.
Voluntarii au avut ocazia să testeze “calul” de șindrilă construit de către meșteri și să facă chiar ei modelarea ciocurilor dranițelor.
Îi mulțumim echipei de voluntari coordonată de Mara Banu care a realizat releveul șarpantei.
Jan Hülsemann a fost cu noi și pe acest șantier. El a coordonat activitățile cu voluntarii și i-a îndrumat pe aceștia în realizarea releveului. Alături de el studenții au asistat la o serie de prezentări, unele cu aplicabilitate imediată pe șantier.
Le-am avut alături de noi pe Ileana Burnichioiu, istoric la catedra de “Cercetarea, conservarea și valorificarea patrimoniului istoric” din cadrul Universității „1 Decembrie” din Alba Iulia, și pe Celina Gora, istoric, voluntară a Ambulanței, cu o lucrare de doctorat pe tema învelitorilor de draniță din zona Moldovei. Iștvan Botar de la Dendrolab a realizat un studiu dendrocronologic pentru detarea precisă a șarpantei turnului, majoritatea elementelor fiind cuprinse între anii 1734-1735 după ce un incendiu de la mijlocul sec. al 17-lea devastase turnul.
Ne-am bucurat mult de prezența celor care au făcut posibilă realizarea acestei intervenții prin finanțarea lor consistentă cu suma de 10.000 USD: Andrei Vizireanu (full-time thinkerer, designer și scriitor specializat în suport pentru organizarea eficientă și sustenabilă a ONG-urilor și a companiilor) și Geanina Cernica (artistă). În iarna anului trecut ei organizau o licitație a unui tablou realizat de Geanina, iar suma de vânzare (25.000 euro) a fost donată integral Ambulanței pentru monumente pentru sprjinirea celor patru intervenții din județul Brașov. Le mulțumim și sperăm că s-au simțit bine alături de noi.
În vederea achiziției șindrilei, a grinzilor, a lețurilor și a cuielor necesare s-au strâns următoarele contribuții:
Primăria Homorod a contribuit la inițiativa dlui primar Ștefan-Doru Șona cu suma de 10.000 de Lei (approx. 2000 Eur)
Consistoriul Districtual Evanghelic din Brașov a contribuit cu suma de 10.000 Lei (approx. 2000 Eur)
HOG Hamruden a contribuit cu suma de 5600 Eur.
Cazarea a fost asigurată de către HOG Homorod în casa parohială din sat. Gazdele noastre au fost domnul Marton Janos (Ioan) și doamna Marton Elisabeta, care ne-au gătit niște mese bune să te lingi pe degete. Ei au fost ghizii noștri în sat, au petrecut timp cu noi în foișorul din curte și s-au asigurat ca șederea noastră la casa parohială să fie confortabilă.
Mulțumim pentru produsele de casă, dar mai ales pentru brânzeturi și dulceața delicioasă de zmeura doamnei Demeter Ekaterina din sat. Ne bucurăm atunci când putem să susținem producătorii locali.
Voluntari: Adrian Hodrea, Eugen Dragoș Băbeanu, Radu Remus Macovei, Ana Măria Pârvulescu, George Ioan Naum, Popa Radu-Ștefan, Andreea Ilica, Bolat Ege, Teacă Flavia Ioana, Diana Oprea, Vizireanu Andrei, Geanina Cernica, Catinca Mănăilă, Dragoș Țigău, Mară Catargiu, Bianca Fried
Meşteri: Mihai Bălin, Măria Bălin, Ioan Toporan (Grigoreanu), Florin Moldovan, Dumitru Bud
Coordonatori tehnici: Jan Hulsemann, Eugen Vaida
Coordonator logistic: Andreea Năprădean
Studiu istoric: Ileana Burnichioiu, Celina Gora, Marius Moldovan
Donatori: Andrei Vizireanu, Geanina Cernica
La final dorim să le mulțumim sponsorilor noștri strategici, Profi Romania și DEDEMAN fără de care munca noastră nu ar putea fi posibilă.
Intervenția s-a realizat în cadrul proiectului „Ambulanţa pentru monumente”, proiect inițiat de Asociația Monumentum și sprijinit de The Prince’s Foundation, organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea.