Proiecte pentru salvarea patrimoniului imobil

Ambulanţa pentru monumente şi Radarul Patrimoniului

Ambasada Marii Britanii, împreună cu Ministerul Culturii – România și Asociația Monumentum, au organizat două prezentări ale unor inițiative strategice în domeniul salvgardării patrimoniului imobil.

Gazdele evenimentului au fost E.S Ambasadorul Marii Britanii Paul Brummell, Oana Bogdan – Secretar de Stat – Ministerul Culturii, Eugen Vaida – președintele Asociației Monumentum. Prezentările s-au adresat în primul rând Organizațiilor neguvernamentale care sunt active în domeniul protejării patrimoniului construit și companiilor private care ar putea fi interesate de susținerea conservării monumentelor.

Cele două proiecte vizate au fost:

„Ambulanţa pentru monumente”, un proiect-pilot care își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în

siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. Până în prezent s-a realizat un număr de șase intervenții pe obiective de patrimoniu din sudul Transilvaniei: Poarta Brîncovenească din Sâmbăta de Sus, Biserica fortificată din Velț, Memorialul din Seleuș, Biserica ortodoxă din Gherdeal, ruina turnului de apărare din Apața și halta CFR din Șaeș. Pe lângă obiectivul principal, proiectul își propune și niște obiective secundare importante pentru obținerea unor efecte pe termen mediu şi lung, cum ar fi o mai bună implicare a societății civile și creșterea societății filantropice din România, în prezervarea patrimoniului imobil. Regula după care va funcționa acest proiect este simplă: acolo unde există cel puțin un sprijin pentru achiziționarea materialelor necesare punerii în siguranță noi venim cu voluntarii. Proiectul este finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, Global Heritage Fund și Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture și coordonat de către Asociația Monumentum în parteneriat cu Fundația Pro Patrimonio, Transylvanet – Federația pentru patrimoniu Transylvanean, Muzeul ASTRA și Direcțiile Județene pentru Cultură Sibiu, Mureș și Brașov. (http://ambulanta-pentru-monumente.ro/)

”Radarul Patrimoniului”, un proiect în faza de idee care urmărește centralizarea în cel mai scurt timp a mai multor informații despre patrimoniul mobil înscris în Lista Monumentelor Istorice (LMI), de la mai multe nivele de contribuție, pornind de la societatea civilă, până la instituții ale statului. După modelul unei guvernări deschise, societatea civilă poate fi un actor în protecția patrimoniului – de exemplu, prin fotografii – livrând astfel informații documentare despre situația actuală a monumentelor, acestea fiind preluate și incluse într-o bază de date care dispune de coordonate geo-spațiale. În cadrul proiectului se doreşte coagularea inițiativelor separate, astfel, Institutul Național al Patrimoniului ar putea colabora în baza unor contracte cu Asociații care activează în domeniul patrimoniului imobil, stabilind condițiile și standardele informației pe care acestea le vor furniza din teritoriu. Acest demers poate fi un instrument de monitorizare mai bună a patrimoniului la fel cum este Radarul Pădurilor. Considerând preocuparile Ministerului Culturii pentru digitalizarea procesului de avizare al proiectelor de intervenție pe clădiri de patrimoniu, publicul larg va putea verifica dacă monumentul la care tocmai se lucrează, are sau nu aviz de la Ministerul Culturii.