București, 19 noiembrie 2020. În perioada 19 noiembrie – 18 decembrie 2020, în porticul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, are loc expoziția dedicată primei intervenții realizate de „Ambulanța pentru Monumente – Muntenia Nord”, care a avut loc la vechiul spital din Filipeștii de Târg, județul Prahova. Expoziția prezintă activitățile desfășurate în perioada mai – octombrie 2020 pentru salvarea clădirii istorice de la degradare și pentru formarea unei comunități locale responsabile față de patrimoniul construit, arhitectură și meseriile tradiționale. Un model de bună practică implementat deja în alte zone ale țării, proiectul „Ambulanța pentru Monumente”, demarat de Asociația Monumentum în anul 2016, a fost premiat la categoria „Educație, formare și conștientizare” de către Comisia Europeană și Europa Nostra, federația pan-europeană a organizațiilor din domeniul patrimoniului, primind și marele Premiu al Publicului.
Asociația Monumentum în colaborare cu Atelierul de Patrimoniu pun la dispoziția publicului, în cadrul expoziției, rezultatele lucrărilor de reparații si conservare efectuate asupra clădirii, începutul documentării arhitecturale, creațiile copiilor participanți la atelierele online, precum și planurile de viitor pentru ansamblul istoric. Expoziția și intervenția fac parte din proiectul „Ambulanța pentru Monumente – moștenim dăruind”, finanțat de Fundația Orange cu 32.000 lei prin intermediul „Susține un ONG!”, program ce încurajează implicarea socială a angajaților Orange.
Intervenția propriu-zisă (șantierul) a presupus lucrări de reparații și conservare a clădirii, cu prioritate asupra problemelor mai urgente, precum cele structurale sau de protejare împotriva intemperiilor. Având în vedere că s-a lucrat pe o clădire istorică, s-au realizat lucrări minimale și cât mai reversibile, conform principiilor generale de intervenție asupra patrimoniului construit promovate pe plan internațional. În paralel, s-a lucrat și la documentarea arhitecturală a clădirii, prin scanare laser, fotografiere și observare directă. Proiectul a avut și o componentă educativă dedicată copiilor din comunitate, cu rolul de a crește nivelul de conștientizare a importanței conservării patrimoniului local. Astfel, au avut loc patru ateliere interactive online cu elevi de la Școala Gimnazială din Filipeștii de Târg, în cadrul cărora copiii au urmărit prezentări pe teme de istorie și arhitectură, au completat formulare-interviu despre clădiri cunoscute lor și au realizat desene ale vechiului spital și ale caselor bunicilor – desene care se regăsesc în cadrul expoziției. Atelierele au reușit să le ofere copiilor informații esențiale legate de patrimoniul local construit și să le explice pe înțelesul lor „legătura dintre om și casa lui, despre îngrijirea ei și despre moștenire”, după cum spune Miruna, o fetiță de 11 ani, participantă la ateliere.
Despre vechiul spital din Filipeștii de Târg. Datat cu aproximație în anul 1908, fostul spital a făcut parte dintr-un program amplu de construcție a spitalelor rurale din perioada lui Carol I, fapt care îi sporește mult valoarea. În anul 1906 s-a deschis un credit finanțat de Ministerul de Interne pentru construirea a 32 de spitale rurale, câte unul în fiecare județ al Vechiului Regat, care urmau să poarte numele „Spitalul rural Regele Carol I”. Unul dintre aceste spitale a fost cel din Filipeștii de Târg, care purta la rândul său inscripția numelui pe fațada principală, deasupra intrării. „Cu cât clădirile de patrimoniu își păstrează mai bine autenticitatea istorică, cu atât ajung să aibă mai multă căutare în rândul turiștilor; întâi între cei străini sau de o anumită formare, dar cu timpul și cu o promovare atentă pot atrage turiști din mai multe categorii. Prin urmare, clădirile de patrimoniul ajută comunitățile locale în mod direct, prin aport economic. Pe de altă parte, la nivel social, clădirile de patrimoniu contribuie adeseori (atunci când sunt bine puse în valoare) la sentimentul de mândrie și identitate locală, precum și la atașamentul față de comunitate și bunurile ei.” – Eugen Vaida, Președintele Asociației Monumentum. Remarcabil în cazul spitalului din Filipeștii de Târg este că s-au păstrat majoritatea elementelor arhitecturale originare: tâmplăriile, tencuiala și decorațiile fațadelor, șarpanta și învelitoarea, nefiind afectate de modernizări agresive. Ansamblul a funcționat ca instituție sanitară până în jurul anului 2000, când a fost abandonat. Între timp, clădirea s-a degradat considerabil, în special în zona acoperișului. Intervenția Ambulanței pentru Monumente a avut tocmai rolul de a frâna acest proces de degradare, pentru a crește șansele implementării unui proiect de restaurare.
Pentru mai multe informații despre expoziție: arh. Alexandra Teodor, coordonator proiect: 0740 499 138; ambulantamonumente.muntenian@gmail.com. Programul de vizitare recomandat este 10:00 – 16:00.
Despre Asociația Monumentum
Asociația Monumentum s-a înființat în anul 2012 și derulează mai multe programe și proiecte în domeniul patrimoniului construit, care integrează prin definiție componente din domeniile mai largi ale dezvoltării durabile și educației. Între principalele obiective ale Asociației se numără: salvgardarea arhitecturii tradiționale, formarea profesională în domeniul patrimoniului construit, angajarea comunităților locale în prezervarea patrimoniului, recuperarea patrimoniului imaterial și creșterea filantropiei în România. Mai multe detalii, aici: www.asociatiamonumentum.ro.
Despre Atelierul de Patrimoniu
Fondată în anul 2020, cu sediul în București, asociația Atelierul de Patrimoniu activează în domeniul patrimoniului construit și a preluat filiala Muntenia Nord a proiectului Ambulanța pentru Monumente, după modelul inițiat de Asociația Monumentum.
Despre Fundația Orange
Fundația Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunității, prin realizarea de proiecte de filantropie, menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei peste 8 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 6.5 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitați www.fundatiaorange.ro.