BISERICA DE LEMN “ADORMIREA MAICII DOMNULUI”

PREZENTARE GENERALĂ

Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului, ce face obiectul lucrării se află în centrul localității Butoiu de Sus, comuna Hulubești, județul Dâmbovița.

Hulubești este o comună în vestul județului Dâmbovița, la 35 km de Târgoviște formată din satele Butoiu de Jos, Butoiu de Sus, Hulubești (reședința), Măgura și Valea Dadei, satele fiind aşezări de tip răsfirat, dispuse pe văile croite de Pârâul Potop şi afluenţii săi Strâmbu şi Butoiu. Pe teritoriul comunei se intersectează șoselele județene DJ702A și DJ702D, care o leagă de Crângurile de Sus pe DN7 și de Dragomirești, pe DN72A.

Satul Butoiu de Jos s-a numit în trecut Potoc, luându-şi  numele de la pârâul Potoc, cum se chema în trecut Potopul, care trecea prin apropierea acestui sat. Tot aşa cum se numea anterior şi mănăstirea Butoiu. Mănăstirirea Butoiu – Potoc (astăzi sub formă de ruine) din Satul Butoiu de Jos, este datată din sec. al  XV-lea, reclădită în 1648-1649 şi 1850-1853;

Biserica de lemn monument istoric de importanță locală (Cod LMI 2015: DB-II-m-B-17397), are hramul „Adormirea Maicii Domnului” și e datată, conform LMI 2015, în anul 1855. Un manuscris din anul 1969 citează pisania bisericii (încă neidentificată), conform căreia ar fi fost construită în anul 1790 (în CF trecut 1755), construcția actuală fiind o refacere a celei din prima etapă, datată la 1855, iar clopotnița la 1945(?).

Funcțiunea anterioară – Biserică ortodoxă, de sat

Funcțiunea actuală – Biserică ortodoxă, de cimitir, părăsită

Încadrare stilistică – Arhitectură vernaculară

SITUAŢIA ANTERIOARĂ INTERVENŢIEI

La evaluarea inițiala a intervenției s-a constatat stare avansată de degradare a structurii de lemn, a zidăriilor de căramidă, a finisajelor, pridvor în pre-colaps

Se face precizarea că în această etapă nu s-au analizat în detaliu toate aspectele privind esențele de lemn utilizate și nici privind atacul fungic sau al unor insecte asupra acestora, dar se poate constata vizual prezența acestor fenomene ce produc în continuare degradări semnificative.

De asemenea,  nu s-au făcut studii și analize de laborator privind componența materialelor principale și nici privind rezistențele mecanice ale acestora și gradul lor de afectare (cărămidă, mortar, lemn, etc.).

Cauzele degradărilor constatate sunt, mai ales, lipsa lucrărilor de întreținere a acoperișului și respectiv lipsa lucrărilor de reparații curente și capitale, atât la elementele structurale cât și la cele nestructurale, de finisare și de închidere la exterior.

LUCRARI DE PUNERE ÎN SIGURANȚĂ.

S-a propus punerea în siguranță a bisericii prin schimbarea învelitorii de sindrila cu aceleași dimensiuni si material. Se vor inlocui  elemente de sarpanta (lați) si schimbarea cosoroabei naosului pe latura sudică

Se reface eșafodajul de sprijinire a turnului-clopotnița și se propune curățarea și revopsirea tablei turnului-clopotniță.

LUCRĂRI EFECTUATE


Intervenția a constat in demontarea treptată a învelitorii din șindrilă și montarea unei învelitori noi cu același dimensiuni si material ( aceeași esenta).

Inlocuirea unor elemente de șarpanta – cioplirea laților pentru înlocuirea celor degradați

Cioplirea unei cosoroabe de cca 4,5 m lungime pentru înlocuirea cosoroabei degradate de pe latura de sud a naosului

Au fost înlocuite capetele de arce structurale ale bolții în zona cosoroabei degradate

A fost refacut eșafodajul de sprijinire a turnului-clopotnița și a podului pridvorului, alcătuit din câteva elemente din lemn masiv.

Tot in aceasta zona (latura de vest) a fost executat un sprijin pentru parapetul de zidarie al pridvorului.

A fost curățată și revopsită tabla turnului-clopotniță,

CREDITE PENTRU PREGĂTIREA SI DUCEREA LA BUN SFÂRȘIT A INTERVENȚIEI

• releveu:

-scanare 3D și procesarea norului de puncte: Cristian Dumitru și Denisa Nicolaescu (Graphein); la procesare ne-au mai ajutat Cristian Arsenie și Bogdan Teodor

-desen 2D: Ana-Maria Pârvulescu, Diana Ilie, Elena-Diana Stanciu, Radu-Teodor Dragomir, Denisa-Iuliana Calomfirescu

-completare și asamblare releveu: Andreea Enache, Raul Timiș, Maria Stoica (biserica); Alexandra Teodor (clopotnița)

• ridicare topografică: Florin Ispas, Cristian Arsenie, Anton Ionuț Codea

• proiectare și avizare/autorizare: Corneliu Ionescu, Andreea Enache, Alexandra Teodor, Bogdan Teodor (arhitectură și istoric, avizare/autorizare); Eugen Sabo, Horia Mihnea (structură); Cristian Arsenie (CU)

• SSM: Adrian Ispășoiu, Alexandra Teodor

• execuție șindrilă: echipa meșterului Mihai Bălin (Budești, Maramureș)

intervenție

• coordonare tehnică: Eugen Vaida, Bogdan Teodor

• meșteri șindrilari (montaj): Mihai Bălin, Maria Bălin, Gheorghe Florin Moldovan, Mihai Bogdan Berinde

• dirigenție de șantier: ing. Victoria Jipa

• voluntari: Lucian Toma, Radu-Ștefan Popa, Julia Maria Duică, Ioana Gheorghiță, Cosmin Iulian Cîrstea (parohie), Șafak Ișikyildiz, Maria Stoica, Andreea Maria Vatu, Irina-Alexandra Enache, Ingrid-Iulia Niculăiț, Rareș David, Andra-Teodora Necula, Gabriela Petri, Ana Nicola Bocănici, Florin-Iulian Stănescu (comunitate), Denisa Henegar, Mella Patricia-Marina, Sava Mihai-Cristian, Verman Teodora, Brînzei Oana Mihaela, Nelu Alexandru-George, Diana-Maria Oprea, Ștefan Nica (parohie), Cristian Petrescu (comunitate & comunitatea profesională)

• voluntari post-intervenție: Valentin Cristea, Adrian Stan, Mircea Popescu

• coordonare generală: Alexandra Teodor, Andreea Enache

Parohia a contribuit cu strângerea de fonduri pentru o parte din materialele necesare intervenției, precum și cu organizarea meselor și a cazării pentru voluntari și meșteri. Comunitatea a contribuit cu donațiile pentru șindrilă și cu câte trei mese pe zi pentru voluntari și meșteri, timp de aproape trei săptămâni.

Sponsorii strategici ai Ambulanței pentru monumente – Profi Romania și DEDEMAN – au contribuit cu o parte din cheltuielile pentru materiale, cu cheltuielile pentru manopera meșterilor și transportul șindrilei.

Cross Structural Design ne-a oferit, pro bono, servicii de expertiză structurală și consultanță.

Graphein ne-a oferit, pro bono, servicii de scanare laser 3D și procesare a norului de puncte.

Asociația Română de Sănătate și Securitate a Muncii ne-a consiliat pe teme de SSM.

Domnul Radu Alexandru, Director DJC Dâmbovița, și domnul Teodor Bâte, arhitectul șef al județului, ne-au ajutat cu multă generozitate să ne încadrăm în calendarul planificat al intervenției. Intervenția s-a realizat în cadrul proiectului „Ambulanţa pentru monumente”, proiect inițiat de Asociatia Monumentum și susţinut de către Alteţa să Regală, Prinţul de Wales prin The Prince’s Foundation