Fălticeni, Casa Ion Creangă

Prezentare generală

Prima acțiune din cadrul proiectului Ambulanţa pentru Monumente – Moldova Nord vizează refacerea învelitorii din șiță a Casei Ion Creangă, din municipiul Fălticeni, județul Suceava. În perioada în care scriitorul a urmat cursurile Școlii Catihetice din Fălticeni, a fost găzduit în această căsuța de către Pavel Ciubotaru, alături alți confrați, atmosfera și întâmplările fiind relatate într-un mod savuros în Amintiri din copilărie.

În baza fotografiilor de epocă și ținănd cont de fragmentele de învelitoare ce se păstrează în podul am înlocuit învelitoarea actuală din tablă zincată, pe alocuri găurită, cu o una din șiță. Lucrările au avut ca obiectiv punerea în siguranţă a monumentului şi, totodată, un scop didactic pentru tinerii aflați în diferite stagii de formare profesională.

Am avut șansa să găsim sub tabla existentă dranița inițială, de la care am preluat dimensiunile și tehnica originală de punere în operă. În podul casei s-au observat două etape de extindere a acesteia, ultima dintre ele fiind acoperită cu carton bitumat, de aici și decizia noastră de a o evidenția, folosind o învelitoare din tablă.

Coordonatori: Nicoleta Caba, Filip Ciobănașu, Radu Andrei, Florin Manole, Cozmin Bradu

Sponsori: DEDEMAN, CONEXIM SRL, ALEVIA SRL, PowerBus International, Hotel Turist și donatorilor RESTACO SRL, dna. Mitocaru, ZIMCART S.R.L., Anca Loghin, Diana Bejan, Daniel Geanopol, fam Calistru, Oana Filip, Delicatese Larisa

Mesteri: Mihai Balin, Maria Balin, Ioan Berinde, Vlăduț Berinde

Voluntari: Robert Boicu, Celina Gora, Oana Grigoraș, Razvan Stanciu, Sergiu Bișog, Mircea Grosu, Alexandra Cristea, Diana Dascălu, Diana Bejan, Elena Racu, Iulian Ciobănașu, Diana Iabrașu, Daniel Cirițel, Aura Dinco, Alex Popovici, Ioana Antaluță, Bogdan Olariu, Iulia Cosovanu, Florina Pantelimonescu, Iulian Buburuzan, Anișoara Chihai, Carmina Gheorghiță, Monica Zavete, Teodora Ivan, Claudiu Florea, Ramona Sandu, Fetcu Mihai, Ion Ciobanu, Valentin Valen

Perioadă: 24/07/2020 – 28/08/2020

Locație: oraș Fălticeni, jud. Suceava