Marpod, comuna Marpod
1898-1910

SI-II-m-B-20923.39
la km 75+070

Terenul Se află într-o stare stabilă cu o topometrie declinativa dinspre monument inspre marginile sitului.
Cladirea a devenit practic o ruina, burlanele au disparut o data cu rabusirea acoperisului iar santurile de drenare s-au colmatat.

Fundațiile se află într-o stare bună.

Structura portantă se află într-o stare bună în câmp, marginile fiind afectate de eroziunea mortarului ceea ce a cauzat prabușirea unor cărămizi. O bună parte a frontoanelor s-a prăbușit sau au fost demolate intenționat. Structura inferioară a zidurilor se află într-o stare bună cu excepția existenței unei fisuri nesemnificative pe partea de N-V la nivelul soclului. Lipsa tencuielii a făcut ca elementele de cărămidă dispuse la fenomenul de îngheț/dezgheț să se deterioreze pe alocuri.

Pereții despărțitori au fost demontați.

Paramanetul se află într-o stare înaintată de degradare pe întreaga suprafață, cu precădere în zonele superioare și la nivelul soclului.. Tencuiala din anii 90 s-a deteriorat pe alocuri lăsând vizibilă tencuiala originară care a fost buceardată pentru a face priza cu mortarul.

Tocurile existente ale ferestrelor se află într-o stare relativ bună de conservare sub zidurile de închidere recente care au fost amenajate pentru a bloca accesul în clădire.

Acoperișul s-a prăbușit în urmă cu 10 ani.

Învelitoarea nu există.

PROPUNERE DE PUNERE ÎN SIGURANȚĂ

Se propune completarea părților superioare ale zidurilor și refacerea acoperișului, inclusiv montarea unor burlane.