img_3365

Movile, biserica „Sf. Nicolae“

Movile, comuna Iacobeni
1796

SI-II-m-B-12475
str. Bisericii 68
Terenul prezintă posibile urme de alunecare în zona altarului.

Există un sistem de scurgere a apelor funcțional și eficient. Apele meteorice sunt colectate prin burlane și transmise unui sistem de drenare amenajat sub trotuarul de gardă care apoi sunt evacuate la distanță mare de clădire.

Fundațiile de pe întreg perimetrul clădirii au fost tencuite cu un mortar pe bază de ciment ceea ce le-a degradat.Actualmente mortarul a fost îndepărtat mecanic ceea ce a deteriorat superficial unele elemente de cărămidă și piatră.

O porțiune din zona altarului s-a prăbușit în timpul unor lucrări de consolidare. Aceasta a fost refăcută din bolțari de cărămidă tip Poroterm , tencuită și sprijinită cu un contrafort din beton armat. Există numeroase fisuri și fracturi a zidului de altar care în momentul de față este sprijinit cu niște contraforți. Aceștia s-au desprins însă de structura istorică ceea ce anulează efectul de consolidare gândit inițial. Există fisuri și în zona joncșiunii turnului cu naosul.
Structura de inchidere si compartimentare se prezintă într-o stare bună

Există degradări substanțiale la partea exterioară a paramentului din cauza fisurilor de zidărie provocate de alunecarea porțiunii altarului. S-a decapat întreaga tencuială de la nivelul soclului.

Nu există decorații din tencuială.

Pictura de pe exteriorul turnului reprezentându-l pe Sf. Nicolae este protejată de o aplecătoare din tablă. Pictura interioară din exonartex se află într-o stare bună de conservare.
Tâmplăriile se află într-o stare relativ bună, ușa de la intrare fiind de factură nouă.

Acoperișul s-a păstrat într-o stare bună
Învelitoarea se află într-o stare relativ bună, un număr de zeci de piese fiind degradate sau lipsesc. Învelitoarea turnului a fost refăcută cu țiglă industrială acum câțiva ani.

PROPUNERE DE PUNERE ÎN SIGURANȚĂ

Se propune stabilizarea zidurilor altarului prin introducerea unei centuri metalice perimetrale (platbandă) și stabilizarea terenului din aval de altar. La nivelul învelitorii se propune înlocuirea pieselor lipsă sau degradate prin procedeul „luat la mână”